Skytjenester blir stadig viktigere for mange bedrifter, og med et økende antall servere eller tjenester, kommer også spørsmålene om hvordan man kan automatisere oppsett og endring av disse. Det kan for eksempel være aktuelt å automatisere oppsett av brukere og tilganger, programvare og innstillinger, brannmurer og sikkerhetsinnstillinger, ressursbruk og kapasitetsbegrensninger.
Automatisk oppsett og endring gjør det enklere å opprettholde konsistens mellom ulike deler av et system, og kan også være tidsbesparende. I dette nyhetsbrevet presenterer vi fire forslag til aktuelle teknologier, hvor man i hvert tilfelle kan lagre innstillingene i filer for å praktisere «infrastructure as code». Om man i tillegg bruker et kildekontrollsystem, får man god kontroll på hvilke endringer som er gjort på ulike tidspunkt, samt begrunnelsen som er gitt for endringene.
Cloud-Init
I de fleste populære Linux-variantene følger det med et system for automatisk oppsett av serveren kalt Cloud-Init. Hvis cloud-init ikke allerede er installert, er det enkelt å installere.
Du kan forberede filer som konfigurerer serveren slik du vil ha den. Her kan du liste opp brukere og hva slags pålogging de skal ha, hvilke applikasjoner du vil ha installert, hva slags sikkerhetsinnstillinger serveren skal ha, og mye mer.
Du finner en guide om hvordan du kommer i gang med Cloud-Init i vår kunnskapsbase.
Deploi API
Med Deploi sitt nye API kan du utføre oppsett og endringer på tjenester hos Deploi ved å programmere mot vårt API. Se vårt nye kundepanel for mer informasjon om hva som er mulig.
Ansible
Verktøyet «Ansible» er en gratis programvare som kan brukes til å automatisk konfigurere mange servere på en gang. Om du for eksempel har fem nye servere hos Deploi, kan du installere Ansible på alle fem og deretter utføre alt oppsett og endring med verktøyet. Dette kan du utføre fra en maskin på kontoret eller en annen server hos Deploi.
Kubernetes
Har du et Kubernetes-cluster fra Deploi kan du administrere alle serverne som inngår i dette clusteret automatisk via en Kubernetes-klient. Her kan du velge mellom kommandolinjeverktøyet «kubectl», Kubernetes sitt eget API, vårt Kubernetes Dashboard eller en av de mange tredjepartsløsningene, som f.eks. Lens.
Pass på å ikke overkomplisere
Automatikk er bra, men det er viktig at de automatiske løsningene ikke skaper mer problemer enn å gjøre noen oppgaver manuelt. Automatisering kan også være komplisert og man kan miste oversikt og kontroll over systemene.
Hjelp
Hvis du har spørsmål om å automatisere serverhåndteringen, er det bare å ta kontakt. Trenger du råd eller bistand i forbindelse med dette, er det som alltid mulig å kontakte oss på chat, telefon eller e-post.
Kommende nyhetsbrev:
- juni: Grunnleggende driftssikkerhet
- juli: Sikker HTTP (HTTPS) og sertifikater
- august: Hva er vendor lock-in og hvordan unngå det?